hortiverde_moodboard maken

Tuinontwerp -schetsservice

Haal het meeste uit ons gesprek over je tuin

Welkom


Wat leuk om je hier te mogen verwelkomen. 

We gaan samen schetsen voor jou tuin. Het tuinplan maken we aan de hand van jouw wensen voor de tuin. Heb je al een duidelijk beeld van wat je graag wil in de tuin?


Persoonlijk tuinplan

Een tuin moet bij je passen als een comfortabele jas. Aansluiten bij je huis, de omgeving en bij jouw smaak. Ik vind het leuk om een ontwerp te maken wat echt bij jou past en wat ook goed past bij de tuin zelf. Daarom maken we samen een rondje door de tuin en stel ik tijdens het gesprek altijd heel veel vragen.  

Jouw wensen en de eigenschappen van de tuin vormen samen de uitgangspunten voor het ontwerp. Aan de hand daarvan  maken we keuzes voor de inrichting van de tuin.  

Als voorbereiding op ons gesprek wil ik je vragen om al vast na te denken over wat je verwacht van de tuin. Over wat je mooi vindt, wat je in de tuin wil doen en zien. Waar je over twijfelt en waar je vragen over hebt. Dan heb je het meeste aan het gesprek met mij.

Op deze pagina vind je een aantal vragen lijsten die je daarbij kunnen helpen. 


Ik wens je veel plezier met het bedenken en op een rij zetten van ideeën voor jouw tuin!

Tot ziens!

groeten, Frederike

Jouw droomtuin

Hoe ziet jouw droomtuin eruit?

Misschien heb je al een heel plan in je hoofd en wil je alleen weten hoe je dit in jouw tuin kunt maken? Of heb je wel ideeën, maar ben je nog wat aan het zoeken?

In beide gevallenis is het prettig om een overzicht te hebben van je wensen en van de uitgangspunten. Tijdens het ontwerpen gaan we samen bedenken hoe en waar deze in jouw tuin een plek gaan krijgen. 


Verlanglijst

Maak een verlanglijst van je wensen. Wat zijn jouw wensen en dromen voor in jouw tuin? Wat wil je graag zien, doen en meemaken. Waar wordt je echt heel blij van?

Je kan de checklist in de bijlage gebruiken.

En wanneer je samen met iemand anders tuiniert, was heeft die voor wensen? Maak ieder voor zich een wensenlijst. Er zullen dingen zijn die iedereen graag wil. Er zijn vast ook wensen waar maar een persoon voor kiest. En misschien zijn er ook ideeën waarvan het nu lijkt of het niet samen gaat, of dat ze niet lijken te passen in je tuin. Daar hoef je nu nog niet over te beslissen. Bij het maken van het ontwerp gaan we kijken hoe/of alles in het plan past.


Prioriteit:

Wat is echt belangrijk? Wat wil je echt graag, wat zou leuk zijn, maar heeft geen prioriteit? Maak een prioriteitenlijst van de wensen. .

  • Wat is essentieel, dit moet in ieder geval gebeuren.
  • Wat wil je heel erg graag, deze wens is belangrijk voor jou.
  • Wat is wel een wens, maar niet zo belangrijk

Wat wil je zeker niet:

Zijn er dingen die je echt niet in de tuin wil hebben.?

De bestaande tuin

Inventariseer je bestaande tuin

De tuin in de meeste gevallen geen blanco canvas. Voordat we een nieuw plan maken voor je tuin is het handig om eerst een goed beeld te hebben van de bestaande inrichting en de eigenschappen van je tuin.

Je kunt materialen misschien opnieuw gebruiken, het zandcunet van bestaande bestrating handhaven en gebruiken voor nieuwe verharding. En rekening houden met mooie bestaande beplanting. 

Als voorbereiding op ons gesprek kan je zelf vast bekijken wat je wilt behouden en wat weg kan. 


 De materialen en beplanting in de tuin.

  • Maak een lijstje, of een schetsmatige plattegrond van de tuin, en geef daarop aan welke beplanting je wilt houden en wat weg mag.
  • Maak een lijstje of een schetsmatige plattegrond en geef alle materialen daarop aan die je wilt houden en wat weg mag.
  • Je kan de checklist gebruiken uit de bijlage

Bodem - zon - water

Wat zijn de eigenschappen van jouw tuin?

Hoe zit het met de bodem, vocht en bezonning in jouw tuin? 

Zijn er 'probleemplekken  waar planten niet zo goed groeien? Is het vaak warm en zonnig in je tuin, of geven bomen en gebouwen veel schaduw?

Is de grond  los en makkelijk te bewerken, of is het juist hele (ver)dichte grond vol puin?

Grondsoort, zon-schaduw en de hoeveelheid vocht in de bodem hebben invloed op alles wat groeit en leeft in je tuin. En ook op hoe jij jouw tuin beleeft en in zou willen richten. Waar het bijvoorbeeld fijn is om een terras te maken, een kruidentuin of juist een border met varens en andere schaduwplanten. 

Voordat we een ontwerp maken is het daarom belangrijk om dit uit te zoeken.


Wat zijn de kenmerken uit van jouw tuin.

  • Wat voor grond heeft jouw tuin?
  • Wat zijn zonnige plekken in de tuin, waar is schaduw.
  • Zijn er hoogte verschillen.
  • Vocht: droge en natte plekken in de tuin.
  • In de bijlage vind je extra uitleg.

Tijdens ons gesprek komen deze onderwerpen aan bod. Je hoeft dit niet compleet uit te zoeken. Maar het is handig om hier vast over na te denken..

Natuur in de tuin

Wat kan je meenemen in het ontwerp voor jouw tuin


Ik hou van tuinen waar je ook vlinders en vogels kun zien. Vanuit je woonkamer, of wanneer je een rondje maakt door de tuin. Voor mij is de  tuin ook een klein stukje natuur bij huis. Maar hoe doe je dat? 


Je tuin natuurrijker maken met beplanting

Allereerst is het natuurlijk echt leuk om vogels, vlinders en andere dieren in je eigen tuin te kunnen bewonderen. Je lokt ze naar jouw tuin met voedsel, beschutting en nestgelegenheid. Het mooie is dat je daarmee tegelijkertijd ook iets doet voor het behoud van biodiversiteit. 

Is er ruimte is voor meer beplanting? En voor verschillende soorten beplanting in je tuin?

Een verhouding tussen verharding en beplanting die vaak prettig voelt is 1/3 deel bestrating en 2/3 deel beplanting. In kleine tuinen heb je in verhouding iets meer bestrating. En voor grote tuinen zal deze 1/3 - 2/3 verhouding vooral gelden voor het tuindeel direct bij het huis. Want wat verder weg heb je nog minder bestrating nodig. 


Een diervriendelijke tuin

Voor de dieren in de tuin is vooral belangrijk dat er genoeg te eten en te drinken is. En dat ze een beschutte plek vinden om te leven en te nestelen. Je kan kijken wat ze nodig hebben voor de  4 V's: voedsel, vocht, veiligheid, voortplantingJe hoort tegenwoordig vaak dat je inheemse planten in de tuin moet zetten. Het klopt dat een aantal dieren, vooral insecten afhankelijk zijn van  bepaalde inheemse planten, deze planten kan je een plek geven in de tuin. Maar veel insecten en andere dieren doe je ook een groot plezier met  met allerlei veredelde en uitheemse planten. Ik gebruik ze daarom door elkaar heen.

Voor meer informatie kan je kijken op de websites van Arie Koster, de Vlinderstichting en  de Vogelbescherming.

Variatie in beplanting is eigenlijk het toverwoord. Met een een combinatie van allerlei soorten beplanting maak je van de tuin een plek waar dieren graag komen.

Planten met nectar- en stuifmeelrijke bloemen, vruchten, noten en eetbaar blad in verschillende seizoenen. Wintergroene planten, grote struiken of bomen, kruiden, klimplanten langs een muur of schutting. Bodembedekkende planten en kleine struiken die de grond met hun blad en takken goed bedekken. Waar je overheen kunt kijken voor het gevoel van ruimte. In combinatie met hoge heesters, hagen en bomen voor meer intimiteit. De bomen, hagen en klimplanten langs een schutting vormen de wanden en het plafond van je tuin.

Vergroenen voor biodiversiteit en uit milieu- of klimaat oogpunt

Jouw tuin lijkt misschien een klein eilandje in de grote wereld. Maar alle tuinen bij elkaar zijn een groot oppervlak. Jouw tuin doet er dus wel degelijk toe!

Uit onderzoek blijkt dat de laatste jaren juist in tuinen veel soorten dieren leven. Dieren die op andere plekken verdwijnen door schaalvergroting in de landbouw, door het verdwijnen van natuur voor nieuwe huizen en bedrijven.

Verharding slaat warmte op en straalt het 's nachts weer uit. Beplanting geeft overdag schaduw en koelt de lucht met het verdampen van water. Daardoor zorgt een tuin met beplanting ervoor dat het 's avonds sneller afkoelt.

Regenwater laten infiltreren in je tuin zorgt voor het aanvullen van bodemwater en het zorgt ervoor dat het rioolsysteem niet overbelast raakt tijdens regenbuien. Natuurlijk kan je het ook opvangen om te gebruiken in droge periodes.


Hoe zou je dit in jouw tuin kunnen doen?

  • Welke bestrating is echt nodig?
  • Wat doe ik met regenwater?
  • Waar kan meer beplanting komen?

In de bijlage vind je een overzicht met voorbeelden voor dieren in je tuin. 

hortiverde_Frederike


Ik kijk er naar uit om samen met jou een mooi plan te ontwerpen voor je tuin.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op.


Tot ziens! Frederike