Tuinmetamorfose - zelf je tuin ontwerpen stap 1
Tuinmetamorfose, van droom naar droomtuin?
Een tuin als een plaatje, kloppend en prachtig. Of toch (nog) niet?
Je tuin veranderen in de vrije uurtjes, naast het dagelijks leven, valt nog niet mee. Het is heerlijk om in het weekend af en toe je handen uit de mouwen te steken voor een klus in de tuin. Of je brengt een bezoekje aan het tuincentrum voor wat leuke plantjes. Een spontane actie voor een mooie tuin.
Misschien heb je een leuke tuin en nog mooiere plannen? Een deel van de tuin heb je aangepakt, maar een ander deel ligt te wachten op een metamorfose. Alle weekend klussen resulteren in een lappendeken van ad-hoc oplossingen? Er is nog geen helder totaal plan. Of misschien heb je wel een plan, maar zit het alleen in jouw hoofd?
Zelf herken ik mij wel in het enthousiasme om meteen een leuk idee te gaan uitvoeren. En het een is nog niet af, of het andere idee borrelt al weer naar boven. Maar er is een groot verschil. Wij hebben wel een basisplan voor de tuin. En dat geeft duidelijkheid, structuur en houvast.
Wil jij ook zelf een tuinontwerp maken voor je tuin?
Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het gaat er om dat je tijd neemt om eerst goed te kijken naar wat je wil en wat er mogelijk is. Vervolgens ga je in een vlekkenplan schuiven met zitplekken, borders, moestuin en de trampoline enz. tot het een kloppend geheel geworden is.
Daarmee heb je een basisplan waarmee je stap voor stap jouw droomtuin kunt gaan realiseren!
In deze blogserie neem ik je mee in het ontwerpproces, zodat je zelf voor je eigen tuin ook een duidelijk plan kan maken. Dat hoeft helemaal niet een gelikt ontwerp te worden. Maar het helpt om helder te krijgen wat je graag met je tuin wilt. Zodat je straks blij wordt van de tuin. Dat is het doel van het metamorfose stappenplan.
Voor wie?
- Voor iedereen die het leuk vindt om zelf de eigen ideeën om te zetten in een mooi plan.
- Voor wanneer je tuin wel een metamorfose kan gebruiken.
- Voor iedereen die een verzameling losse ideeën tot een kloppend geheel wil samenvoegen.
- Voor iedereen die zijn tuin mooier en groener wil maken.
- Voor wanneer je nu naar je tuin kijkt en denkt 'ja maar hoe dan?'
Hoe?
Zoals voor veel dingen geldt, gaat het ook bij het maken van een tuinontwerp. Een groot doel bereik je in kleine stappen.
Door stap voor stap dingen uit te zoeken en op papier uit te proberen. Wordt dat wat in het begin nog een berg aan wensen, ideeën en moeilijke dingen lijkt, steeds concreter en helderder. En ontstaat stap voor stap een mooi plan voor je tuin.
Ook in mijn werk als tuinontwerper volg ik deze stappen. Het is niet zo dat een ontwerp 'vanzelf' ontstaat. Voor een goed ontwerp ga ik mij eerst verdiepen in de mensen voor wie de tuin is en de plek, de omgeving van de tuin. De mensen, hun wensen en de tuin leren kennen. En daarna schetsen, bespreken, aanpassen en uitwerken.
In deze zomer ga ik een aantal van deze stappen met je delen. Want je kan deze stappen natuurlijk ook zelf doen. En misschien heb je daarmee nog niet een perfect getekend ontwerp, maar wel een basis plan met een helder idee voor wat je met de tuin.
Stap 1: INVENTARISEREN
Het leren kennen van je wensen en de eigenschappen van de tuin is natuurlijk de eerste stap voor het maken van een ontwerp. Het heel belangrijk om te inventariseren wat je wensen en doelen zijn.
Want je kunt wel een hele leuke tuin ontwerpen, maar wanneer het niet voldoet aan jouw verwachtingen, dan zal het resultaat je toch teleurstellen. Wanneer je jouw tuinontwerp aangepast is aan je wensen en je doelen, dan maak je én een mooi ontwerp én je zal blij zijn met het resultaat.
In dit blog ga ik je op weg te helpen om een goed beeld te krijgen wat voor jou belangrijk is.
Verandert de tuin met je mee?
Zelf verander je door de jaren heen, je manier van leven veranderd, je krijgt nieuwe hobby’s, de gezinssituatie kan veranderen. Je levensomstandigheden blijven niet hetzelfde. Misschien ben je verhuisd of is de beschikbare tijd die je hebt veranderd waardoor je nu meer of juist minder tijd hebt voor de tuin.
Maar ook de tuin verandert door de jaren heen, beplanting groeit, of verdwijnt. Misschien kan je een stuk grond bijkopen, of heb je een stuk aan je huis gebouwd waardoor de tuin kleiner geworden is.
Wat is er voor jou veranderd? En in de tuin?
Wat zijn jouw wensen
- Kijk eens waarmee je tevreden bent in de tuin. Wat is mooi en goed, wat moet zeker blijven?
- Wat je graag zou willen aanpassen. En waarom?
- Wat mis je in de tuin? Waarom zou je dat willen toevoegen?
- Hoe sluit de tuin aan op de omgeving.
- Is er iets moois wat je vanuit de tuin of je huis wil zien.
- Wil je met de tuin aansluiten op het landschap, bijvoorbeeld op bos of water.
- Heb je (over)last van de buren, op welke manier?
- Hoe is de grens met de buren? Wat staat daar, ben je er blij mee, of wil je het veranderen. Hoe denken de buren daar over?
- Welke sfeer vind je mooi?
- Wat wil je graag doen of zien in je tuin?
- Wat voor materialen en beplanting vind je mooi?
- Wat zijn de wensen van je huisgenoot/huisgenoten?
Wil je graag een uitgebreide checklist? Deze kan kan je hier downloaden.
Tip: maak een moodboard met plaatjes uit tijdschriften of verzamel plaatjes in Pinterest. Ook op Instagram kan je allerlei voorbeelden vinden onder bijvoorbeeld #tuininspiratie, #tuinontwerp #tuinarchitectuur en de Engelse varianten daarvan.
Wat zijn de kenmerken van de tuin
- Wat voor grondsoort heeft de tuin, zand, klei, veen, gemengd?
- Is de tuin erg droog of nat. Is dat op ieder plek hetzelfde?
- Wat voor planten staan er nu in de tuin.
- Wat voor materialen zijn er in de tuin.
- Wat zou je opnieuw kunnen gebruiken, op een andere plek of op een andere manier? Bijvoorbeeld bestrating, beplanting, verlichting.
Wil je ook hiervoor een uitgebreidere checklist? Deze kan je hier downloaden.
Maak een globale schets van de tuin en maak een paar kopieën. Teken op de schets de volgende dingen:
- Geef op een schets de bestaande situatie globaal aan. Met de paden, plantvakken, vijver, en gebouwen, de belangrijke dingen in jouw tuin.
- Hoe is de bezonning in de tuin.
- Waar is het noorden? Teken een noordpijl met de punt in de richting van het noorden.
- Zijn er bomen, schuttingen of gebouwen die schaduw geven. Geeft de schaduwplekken aan op de tekening.
- Op welke plek in de tuin heb je zon in de ochtend, middag en avond. Schets ook dat op je tekening.
- Waar komt nooit zon.
- Welke routes zijn belangrijk in de tuin? Bijvoorbeeld naar de voor- en achterdeur, de schuur of garage, naar de containers. Wie maakt er gebruik van? Zet deze routes met een lijn op de tekening..
- Welke zichtlijnen zijn belangrijk.
- Uit welk raam kijk je uit op de tuin. Teken een zichtlijn vanuit de belangrijke ruimtes in je huis. Wat zou je daar willen zien?
- Zijn er ook plekken waar je juist geen zicht in de tuin wil hebben? Of wat je vanuit huis niet wil zien?
- Heeft jouw tuin hoogteverschillen? Waar is het hoog/laag. Hoe groot is het hoogteverschil.
- Kan je ook al globaal aangeven wat je waar zou willen?
Inventariseer al deze punten voor jezelf, schrijf dingen op, schets het op papier. Het hoeft niet perfect, maar denk er over na en bespreek het met je huisgenoten. Later gaan we dit gebruiken voor het maken van een mooi ontwerp.
Heb je vragen? Stel ze onder dit blog
Veel plezier!