horti verde_tuin stadsvilla

Tuinontwerp

hortiverde_parkvilla_Eindhoven
Hoe ziet jouw ideale tuin eruit?

Dromen van een heerlijke tuin, daar begint het mee... 

Van de geur van gemaaid gras, vogels spotten vanuit je woonkamer, kruiden en bloemen plukken of appeltaart van appels uit de tuin. 


Een fijne tuin is waardevol. De ruimte buiten bij je thuis. Waar je jezelf kunt zijn, waar je ieder moment van kunt genieten en mee kan doen wat je leuk vindt.


Als ervaren ontwerper zie ik oplossingen en mogelijkheden voor wensen en problemen waar je zelf nu geen oplossing voor ziet.

Maak gebruik van mijn kennis, ervaring en creativiteit om jouw dromen en plannen voor de tuin om te zetten in een concreet plan.


Een tuinontwerp zet dromen om in een concreet plan.

Als ontwerper vind ik het leuk om samen na te denken over de inrichting van je tuin. Om oplossingen te zoeken voor iets waar je zelf niet uitkomt. En om eenheid en samenhang te brengen in de vormgeving van de tuin. Zodat het een logisch en natuurlijk geheel wordt. 


Het is leuk om over de inrichting na te denken aan de hand van een schets voor je tuin. En het maken van een ontwerp geeft je ook de kans om het eerst op papier uit te proberen, voordat je buiten je tuin veranderd. 


Eerst schetsen & nadenken en dan pas doen kan je later veel frustratie en kosten schelen.

Met de tekening in de hand loop je door de tuin en ga je steeds beter voor je zien hoe het kan gaan worden. Wat je wel en wat je niet wilt. 

Een tekening aanpassen is héél wat prettiger dan je net nieuwe beplanting of bestrating weghalen en vervangen door iets anders.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jouw tuin nu niet is zoals je die graag ziet. En een tuin inrichten is meestal niet iets wat je dagelijks doet. Het is daarom helemaal niet gek om daar eens een ander naar te laten kijken en met je mee te laten denken.
Samen met jou kijk ik graag met een open blik naar de mogelijkheden die jouw tuin biedt. Voor een kleine of juist een hele grote verandering. Maak een afspraak, dan kijk ik met je mee.

De redenen waarom mensen bij mij komen voor een tuinontwerp zijn zeer divers. Maar vaak gaat het om één van de onderstaande redenen:

 • Je hebt allerlei ideeën en wensen, maar je weet niet goed hoe je dat in jouw tuin voor elkaar krijgt.
 • Je bent verhuisd en de tuin van de vorige bewoners is niet jouw smaak.
 • Je bent een nieuw huis aan het bouwen en daar wil je graag een bijpassende tuin bij.
 • Je bent aan het verbouwen, nu je tuin nog.
 • Er zijn dingen veranderd in je leven of in je huis waardoor de tuin niet meer past.
 • De beplanting is uit verhouding gegroeid en daardoor klopt het niet meer.


Als ervaren ontwerper zie ik oplossingen en mogelijkheden voor wensen en problemen waar je zelf nu geen oplossing voor ziet. Twijfel je of het laten maken van een ontwerp iets voor jou is? Maak dan gebruik van de online agenda onder aan deze pagina, om een telefoon afspraak in te plannen. Of stuur mij een mail via de contactpagina.  Dan mail of bel ik je terug, en overleggen we samen wat een goed plan voor jou is.

 • Oriënterend gesprek: Voordat we met het ontwerpen gaan beginnen, is het van belang om goed in kaart te brengen wat je graag wilt veranderen of wat je voor ogen hebt met de buitenruimte. Wanneer je het wilt uitvoeren en voor welk budget. Tijdens een oriënterend gesprek inventariseren we samen wat de wensen zijn en wat voor jou belangrijk of minder belangrijk is.
 • Tuinbezoek: De locatie en de omgeving zijn ook van invloed. Bij grote tuinen kom ik graag van te voren ter plaatse kijken. Kleine tuinen of kleine aanpassingen kunnen ook online besproken worden aan de hand van foto’s.
 • Voorlopig ontwerp: Al luisterend, pratend en schetsend komen we in het eerste kennismakingsgesprek tot een plan hoe we de wensen en ideeën een plek kunnen geven in jouw tuin. Dit werken we  eenVoorlopig ontwerp met een voorstel voor materialen en beplanting.
 • Definitief ontwerp: Nadat het voorlopig ontwerp is besproken  komen er vaak nieuwe of aanvullende ideeën.  Dit nemen we mee in de uitwerking van het definitieve ontwerp, het voorstel voor de beplanting en de  materialen.
 • Beplantingsplan: Het ontwerp wordt aangevuld met een uitgewerkt beplantingplan met een beplantingstekening en een plantenlijst.
 • Technische uitwerking: Zo nodig, dan kan het ontwerp aangevuld worden met eemn matenplan, hoogtepeilen en detailtekeningen.


Een tuinontwerp is een tussenstap tussen idee en werkelijkheid. Een vertaling en uitwerking van wensen en ideeën. Het bestaat uit een tekening met een plattegrond van de tuin. En een omschrijving van materialen en beplanting. Het biedt houvast voor de uitvoering; zeker wanneer het in verschillende fasen wordt uitgevoerd.


Een tuin is voortdurend in verandering en met een goed ontwerp heb je een basis waarop je kunt terugvallen.

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het onderhoud en eventuele aanvulling of verandering van de beplanting en voor het inpassen van toekomstige nieuwe wensen.

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Wat is kenmerkend voor jouw tuinen?


Horti Verde betekent ‘groene tuinen’. Die naam is bewust gekozen, want ik hou van tuinen waar veel planten in staan. Daarnaast staat groen ook voor duurzaamheid en biodiversiteit.

Ontwerpen kenmerken zich door:

 • eenvoudige lijnen
 • mooie gevarieerde beplanting
 • tijdloze materialen en een natuurlijke sfeer


Het zijn ‘leef’-tuinen die ruimte bieden aan de natuur, in harmonie met het huis en het landschap eromheen. Met een fijn terras, zichtlijnen en doorkijkjes, bloemen en eetbare planten.


Voor mij is iedere tuin anders. 

Ieder persoon is anders en ook tuinen verschillen. Daarom wil ik graag kennis maken met jou en met je tuin. Vertel me jouw verhaal, jouw plannen en ideeën voor de tuin.

Als ontwerper ontwerp ik vanuit verbinding en dialoog. Eerst luisteren, zien, onderzoeken, samen bespreken en voelen wat belangrijk is. Vandaaruit ontstaat een beeld, een ontwerp. Natuurlijk zal mijn idee van een mooie tuin meespelen. Maar jouw input zorgt voor het eigene van het ontwerp.


Het maken van een ontwerp gaat ook over keuzes maken. Wat wil je wel, wat wil je niet. En hoe kan je verschillende wensen met elkaar combineren. In het gesprek en aan de hand van de tekeningen wordt helder wat je wil, hoe we jouw tuin gaan vormgeven.


We beginnen met samen te brainstormen, zodat ik mij kan inleven in wat jij graag wilt met de tuin. Vandaaruit bedenken we samen jouw droomtuin. Eenvoudig en kloppend, met mooie beplanting die je ieder seizoen laat genieten van de tuin.

Het maken van een persoonlijk tuinontwerp is maatwerk. Daarom maak ik een per tuin een offerte voor de plankosten. Voor dat wat jij graag wil laten ontwerpen.

In de tuinontwerp brochure vind je pakket tarieven voor tuinen tot 500 m2.

De tarieven voor het laten maken van een tuinontwerp variëren van € 470,00 tot € 2.125,00 voor tuinen tot 500 m2 grootte. De prijs is afhankelijk van hoe gedetailleerd het plan wordt uitgewerkt en of het in- of exclusief een beplantingsplan is.

Voor grote tuinen is de prijs op aanvraag. In overleg bepalen we wat nodig is en vervolgens maak ik een inschatting van de plankosten.

Wil je graag meer weten? Download dan de tuinontwerp brochure.

In de brochure vind je meer informatie over:

- de werkwijze

- de tarieven

- vaak gestelde vragen

hortiverde_tuinontwerpbrochure-2023
Hortiverde_logo_transparant

Natuurlijk bestel je een persoonlijk ontwerp niet via internet. Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Misschien twijfel je ergens over, of heb je vragen?

In een telefoongesprek bespreek ik graag jouw tuinvragen. 

 • Voor inplannen van een afspraak kan je gebruik maken van mijn online agenda. 
 • Maak eenvoudig via de onderstaande knop een afspraak voor een telefoongesprek. 

Wil je graag tips voor de tuin en lezen over wat er speelt bij het Ontwerpburo? Schrijf je in op de nieuwsbrief.