Sfeervol & natuurrrijk
Sfeervol & natuurrrijk
Natuur bij huis
De planten veranderen voortdurend. Ze zijn een stukje levende natuur bij jou thuis. Het maakt dat in je tuin ieder seizoen en ieder jaar weer iets nieuws te ontdekken valt. Dat is toch prachtig!
De voortuin op de foto was zo'n dicht gegroeide oerwoud. Nu geniet iedereen vanuit huis én vanaf de straat van deze heerlijke tuin.
Dat kan ook in jouw tuin!
Je wilt natuurlijk dat jouw tuin er mooi en sfeervol uitziet. Genieten van de natuur, misschien wel bloemen plukken en eten met vers geoogste kruiden en groentes uit je eigen tuin.
Vind je het lastig om zelf een keuze te maken? Ik denk graag met je mee!
Aan de slag
Kom je zelf niet uit, of wil je graag advies voor andere beplanting in je tuin?
Laten we samen bekijken wat nodig is voor jouw tuin.
Je ontvangt een tekening op schaal en in kleur met de plantvakken in je tuin. Daarop staat waar welke plant gaat komen. Daarnaast ontvang je een plantenlijst met alle planten die zijn toegepast. Op de tekening en In de beplantingslijst wordt aangegeven hoeveel planten je nodig hebt. De gewenste maat en kwaliteit wordt ook per soort vermeld.
Met dit overzicht weet je precies welke planten er nodig zijn. Hiermee heb je een handige lijst voor een bezoek aan een kwekerij, een tuincentrum of voor overleg met een hovenier.
Er is veel mogelijk, wat zie jij graag in de tuin?
• Sober, rustig en krachtige beplanting met grote groepen van dezelfde soorten, afgewisseld met en mooie solitair.
• Natuurlijke beplanting met veel verschillende soorten door elkaar.
• Rustig van kleur met een mooie detaillering in bladtextuur en de vormen van de planten.
• Of juist een kleurrijke combinatie van bladkleuren en bloemen?
• Afwisseling in de seizoenen en een sfeervol winterbeeld?
• Eetbare planten, fruit, kruiden, moestuin.
• Dieren in je tuin met de juiste planten voor voedsel, bescherming en nestgelegenheid.
• Het onderhoud is een punt van aandacht. Maak je graag een onderhoudsrondje door de tuin, of heb je liever een beperkte hoeveelheid onderhoud? Beplanting kan ook onderhoudsarm.
• Wat is je budget voor het aanleggen en het onderhouden van de beplanting?
De sfeer en uitstraling die je jouw jouw tuin wil geven.
De locatie waar de planten moeten gaan groeien: hoeveel zon of schaduw is er, wat is de grondsoort, is de grond droog of juist vochtig, minimum en maximum temperatuur? We kiezen planten die gezond gaan groeien doordat ze passen bij de omstandigheden van jouw terrein.
Jouw wensen voor het onderhoud, hoeveel tijd heb jij, of de hovenier, voor het mooi laten uitgroeien en tot zijn recht laten komen van de planten in je tuin.
Planten die bijdragen aan de biodiversiteit (bloemen, bessen en schuilgelegenheid; goed voor insecten, vogels, egels en andere dieren)
Ik kies vaak een voor een mengsel van inheemse en uitheemse planten.
Mooie inheemse planten die tegemoet komen aan specifieke wensen van allerlei dieren in de tuin.
Aangevuld met uitheemse planten of gekweekte varianten van inheemse soorten. Deze planten zorgen met hun blad, bloemen en textuur voor een mooie interessante tuin in ieder seizoen. Veel van deze planten zijn ook een uitstekende aanvulling voor insecten en vogels met nectar- en stuifmeelrijke bloemen en bessen.
Planten die klimaatbestendig zijn. Rekening houden met veranderende temperaturen en plekken die bij hoosbuien onder water staan. Bomen die schaduw geven.
Plantencombinaties die sfeervol zijn in ieder seizoen, of juist met een accent in een bepaald seizoen.
Een mix van structuur gevende planten in combinatie met planten die losser van vorm zijn of enkel in een bepaald seizoen een accent geven.
De beplanting wordt opgebouwd uit verschillende lagen: lage bodembedekkers, middelhoge planten, grote heesters en bomen tot een samenhangend geheel.
Een groene oase op je dak, uitzicht op groene en bloeiende planten in plaats van grind of bitumen?
Kruiden plukken zoals op de foto hiernaast van Gebouw de Heuvel in Rotterdam? Of een fijn terras vanwaar je omringt door planten uitkijkt over de stad?
Op een dak kan je planten in bakken zetten, of een verhoogde border maken met een strip tussen de tegels en de beplanting. Vaak wordt er substraat gebruikt in plaats van grond.
Wil jij ook een mooie groene tuin op je dak?
Ga dan eerst na of je dak sterk genoeg is. Wat is het toelaatbare gewicht van jouw dak?
Verder is het natuurlijk belangrijk dat de bovenkant van je dak zo gemaakt is dat deze water en worteldicht is. En dat je water geeft in droge periodes. (met de hand, of met een automatisch systeem)
Weet je dat je in verschillende gemeentes subsidie kunt krijgen voor de aanleg van daktuinen?
Een klein overzicht van de planten kan je toepassen bij verschillende laagdiktes substraat (gerekend is met 1250 kg/m3):
Afhankelijk van de constructie van het dak kan je verschillende soorten beplanting op je dak toepassen. Het maximum toelaatbare gewicht bepaalt of je een dunne of dikkere laag substraat mag toepassen.
5-10 cm (63-125 kg/m2): Sedum, vetplanten en enkele grassen en kruiden
10-25 cm (125-312 kg/m2): vaste planten, enkele lage heesters, varens, grassen, kruiden, bollen
25-40 cm (312-500 kg/m2): ook niet te grote heesters, gazon
40-80 cm (500-1000/m2): ook grotere heesters, hagen
>80 cm (1000 kg/m2): ook bomen (meestal kan dit alleen boven een kolom in het gebouw)
Het maken van een beplantingsplan is maatwerk. Daarom maak ik een offerte voor de plankosten voor jouw tuin. We overleggen samen wat je nodig hebt, aan de hand daarvan maak ik een inschatting van de plankosten.
Om je toch een inschatting te geven:
De kosten voor het laten maken van een beplantingsplan variëren van € 175,00 voor een border tot €1.250,00 voor plannen tot 500 m2.
Natuurlijk bestel je een beplantingsplan voor je tuin niet zomaar. Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Misschien twijfel je ergens over, of heb je vragen?
Per mail of in een telefoongesprek bespreek ik graag jouw tuinvragen.