hortiverde_tuin Utrecht

Beplantingsplan

hortiverde_Spoorpark Amsterdam 2021
Natuurlijk en sfeervol
hortiverde_Amersfoort 1

De beplanting bepaald vaak voor een  belangrijk onderdeel de sfeer in je tuin. Het maakt een tuin tot een tuin.

Je wilt natuurlijk dat jouw tuin er mooi uitziet. En niet onbelangrijk, dat de planten gezond groeien op de plek waar je ze neer zet. 

Je kunt in de omgeving kijken wat het goed doet. En dat ook in jouw tuin planten. Maar misschien wil je wel iets heel anders? Dan is het wel handig wanneer je weet welke planten goed aan zullen slaan in jouw tuin. Hoeveel je er nodig hebt en wat mooi bij elkaar staat. 

Om teleurstellingen te voorkomen is het aan te raden om eerst een beplantingsplan te maken. Eerst na denken over wat je graag wilt in de tuin. Daarna planten te gaan kopen die daar bij passen.

Vind je het lastig om zelf een keuze te maken? Ik denk graag met je mee!

 • De sfeer en uitstraling die je jouw jouw tuin wil geven.
 • De plek waar de planten moeten gaan groeien: hoeveel zon of schaduw is er, wat is de grondsoort, is de grond droog of juist vochtig, minimum en maximum temperatuur? Kies planten die gezond gaan groeien doordat ze passen bij de omstandigheden van jouw terrein.
 • Wil je plantencombinaties die sfeervol zijn in ieder seizoen, of juist met een accent in een bepaald seizoen?
 • Jouw wensen voor het onderhoud, hoeveel tijd heb jij, of de hovenier, voor het mooi laten uitgroeien en tot zijn recht laten komen van de planten in je tuin.
 • Planten die bijdragen aan de biodiversiteit (bloemen, bessen en schuilgelegenheid; goed voor insecten, vogels, egels en andere dieren)
 • Planten klimaatbestendig zijn. Rekening houden met veranderende temperaturen en plekken die bij hoosbuien onder water staan. Bomen die schaduw geven.

Kom je zelf niet uit, of wil je graag advies voor andere beplanting in je tuin? 

Laten we samen bekijken wat nodig is voor jouw tuin. Een compleet nieuw beplantingsplan en misschien ook een nieuw ontwerp. Of wil je graag een deel van de borders opnieuw inrichten?

Ik kan ook samen met jou bepalen welke beplanting behouden blijft en hoe dat aangevuld wordt met nieuwe beplanting. In beide gevallen wordt het plan opgesteld aan de hand van jouw wensen voor de sfeer en het onderhoud.

Je ontvangt een tekening op schaal en in kleur van het beplantingsplan. Daarnaast ontvang je een beplantingslijst met de wetenschappelijke en Nederlandse namen van alle planten die zijn toegepast. In de beplantingslijst wordt aangegeven hoeveel planten je nodig hebt. De gewenste maat en kwaliteit wordt ook per soort vermeld.

Met dit overzicht weet je precies welke planten er nodig zijn. Hiermee heb je een handige lijst voor een bezoek aan een kwekerij, een tuincentrum of voor overleg met een hovenier.

Er is veel mogelijk, maar wat zie jij graag in de tuin?


 • Sober, rustig en krachtige beplanting met grote groepen van dezelfde soorten, afgewisseld met en mooie solitair.
 • Natuurlijke beplanting met veel verschillende soorten door elkaar.
 • Rustig van kleur met een mooie detaillering in bladtextuur en de vormen van de planten.
 • Of juist een kleurrijke combinatie van bladkleuren en bloemen?
 • Afwisseling in de seizoenen en een sfeervol winterbeeld?
 • Eetbare planten, fruit, kruiden, moestuin.
 • Dieren in je tuin met de juiste planten voor voedsel, bescherming en nestgelegenheid.
 • Het onderhoud is een punt van aandacht. Maak je graag een onderhoudsrondje door de tuin, of heb je liever een beperkte hoeveelheid onderhoud? Beplanting kan ook onderhoudsarm.
 • Wat is je budget voor het aanleggen en het onderhouden van de beplanting?
hortiverde_kruiden_Gebouw de Heuvel

Een groene oase op je dak, uitzicht op groene en bloeiende planten in plaats van grind of bitumen? 

Kruiden plukken zoals op de foto hiernaast van Gebouw de Heuvel in Rotterdam? Of een fijn terras vanwaar je omringt door planten uitkijkt over de stad?

Op een dak kan je planten in bakken zetten, of een verhoogde border maken met een strip tussen de tegels en de beplanting. Vaak wordt er substraat gebruikt in plaats van grond.

Wil jij ook een mooie groene tuin op je dak?

Ga dan eerst na of je dak sterk genoeg is. Wat is het toelaatbare gewicht van jouw dak?

Verder is het natuurlijk belangrijk dat de bovenkant van je dak zo gemaakt is dat deze water en worteldicht is. En dat je water geeft in droge periodes. (met de hand, of met een automatisch systeem)

Weet je dat je in verschillende gemeentes subsidie kunt krijgen voor de aanleg van daktuinen?

Een klein overzicht van de planten kan je toepassen bij verschillende laagdiktes substraat (gerekend is met 1250 kg/m3):

Afhankelijk van de constructie van het dak kan je verschillende soorten beplanting op je dak toepassen. Het maximum toelaatbare gewicht bepaalt of je een dunne of dikkere laag substraat mag toepassen.

 • 5-10 cm (63-125 kg/m2): Sedum, vetplanten en enkele grassen en kruiden
 • 10-25 cm (125-312 kg/m2): vaste planten, enkele lage heesters, varens, grassen, kruiden, bollen
 • 25-40 cm (312-500 kg/m2): ook niet te grote heesters, gazon
 • 40-80 cm (500-1000/m2): ook grotere heesters, hagen
 • >80 cm (1000 kg/m2): ook bomen (meestal kan dit alleen boven een kolom in het gebouw)
hortiverde_beplantte wadi Alkmaar

Regenwater opvangen in je tuin kan met ondergrondse systemen, maar ook met  een verlaging in het terrein. Ook wel wadi of raingarden genoemd. Wadi’s zijn traditioneel ingericht met grind of gras, maar kunnen ook prima beplant worden met mooie planten die tegen wisselende waterstanden kunnen.

Het maken van een beplantingsplan is maatwerk. Daarom maak ik liever een offerte voor de plankosten voor specifiek jouw tuin. 

De tarieven voor het laten maken van een beplantingsplan variëren van € 365,00 tot € 1.250,00 voor plannen tot 500 m2. 

Voor grote tuinen is de prijs op aanvraag. In overleg bepalen we wat nodig is en vervolgens maak ik een inschatting van de plankosten. 

hortiverde_mus transparant
Natuurlijk bestel je een  beplantingsplan voor je tuin niet zomaar. Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Je wilt eerst weten of het klikt, of ik jouw ideeën begrijp en wat het kost om een beplantingsplan te laten maken. 

Je kan mij een mail sturen om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Dan mail ik je terug om een datum en tijd af te spreken voor een gesprek via de telefoon/zoom of bij jou thuis in de tuin. 


hortiverde_Frederike_leiden
Wil je graag meer weten? Download dan de tuinontwerp brochure.

In de brochure vind je meer informatie over:

- de werkwijze

- de tarieven

- vaak gestelde vragen

hortiverde_brochure tuinontwerp
Download nu