Tuin*Tijd 1 - 2023
In onze familie hebben we de gewoonte om geregeld bloemen uit de tuin in huis te zetten. In de zomer mooie grote bossen bloemen of zoals nu een paar takjes in een klein vaasje.
Ik had je ze graag laten ruiken. Want deze paar takjes geven mijn hele kamer een zoete bloemengeur. In de winter valt de geur buiten vaak niet zo op, maar neem eens een paar takje mee naar binnen in de warme kamer!
Deze drie struiken geven de hele winter kleur aan onze tuin. En ze hebben alle drie hun eigen geur. De bloemen van de Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) geuren licht en fris, de Struikkamperfoelie (Lonicera purpusii 'Winter Beauty') is fris-zoet en de Sneeuwbal (Viburnum bodnantense 'Charles Lamont') heeft een wat zwaardere zoete geur.
Met deze winterbloemen wil ik je graag een heel goed 2023 wensen. Dat het een bloeiend, goed en gezond jaar mag worden!
Ik wil graag iedereen bedanken die gereageerd heeft op mijn vragen in de vorige nieuwsbrief. Daar ben ik echt heel blij mee. Het schrijven van nieuwsbrieven heb ik lang voor me uitgeschoven omdat het eenrichtingsverkeer leek. Maar een gesprek, of een briefwisseling, daar hou ik wel van! Schroom dus vooral niet om te reageren en om onderwerpen voor te stellen voor deze Tuin*tijd nieuwsbrief.
In deze eerste brief van 2023 wil ik graag verder in gaan op leuke winterplanten, het kiezen van planten en kan je een overzicht downloaden van kwekers met biologisch gekweekte planten.
Nog wat voorbeelden voor een leuke wintertuin.
Andere leuke planten voor een (licht) geurend winteraccent zijn bijvoorbeeld Vleesbes (Sarcococca), Sneeuwklokjes (Galanthus), Narcis, Cyclaam (Cyclamen coum), Toverhazelaar (Hamamelis) en Muurbloem (Erysimum). De wintergroene Sneeuwbal Viburnum tinus staat in volle bloei, een mooi contrast met de rustige grijsgroene kussens van Hebe (Hebe puinguifolia).
In de tuin komen de bloemen van allerlei kerstrozen ook al boven de grond zoals Helleborus orientalis, Helleborus argutifolius en Helleborus foetidus. Dat zijn ook hele dankbare planten voor een wintertuin. Combineer ze eens met wintergroene grasjes (Carex of Luzula), varens (Polypodium, Asplenium of Polystichum) en het blad van lang groenblijvende vaste planten zoals Longkruid (Pulmonaria), Ooievaarsbek (Geranium x cantabrigiense, Geranium macrorrhizum, Geranium renardii, of Geranium endressi), Elvenbloem (Epimedium), Purperklokje (Heuchera).
Bij ons ons staat de Hamamelis intermedia 'Pallida' al in bloei. Heel mooi met geurende gele lintbloemen. Al deze soorten zijn sterke planten die het op vrijwel alle grondsoorten doen.