Het kan nog, plant nu bollen in je tuin en geniet komend voorjaar al heel vroeg in het jaar van bloemen!
Misschien heb je net als ik al een voorraadje liggen, of kom je ze tegen in het tuincentrum. Bollen zijn hele dankbare planten om in je tuin te zetten. Het planten is niet moeilijk en je kan ze goed combineren met andere planten. Ze zorgen voor een extra bloeiseizoen in je tuin en dat is leuk voor jou én fijn voor allerlei hommels, bijen en sluipwespen die stuifmeel vinden in de bloemen.
Wil je bollen in je tuin, maart weet je niet welke? Ik help je graag met een goed plan voor jouw tuin! Stuur me een mail, dan kijken we samen welke bollen in jouw tuin passen.
Wist je dat Jub-Holland zelfs een speciaal bollenmengsel op de markt gebracht heeft gericht op Gaasvliegen, Sluipvliegen en Sluipwespen die de Eikenprocessierups bestrijden? Het is een mix van bollen die vroeg in het voorjaar bloeien en voedsel leveren voor deze insecten. Op die manier dragen ze bij aan een natuurvriendelijke manier van het bestrijden van deze rupsen.
Verwilderingsbollen
Je hoeft de bollen het volgende jaar niet uit de grond te halen. Zeker verwilderingsbollen zoals krokus, sneeuwklokjes, sneeuwroem, boshyacint, blauw druifje, oude wijfjes, narcissen, bosanemoon, kievitsbloem, Scilla en botanische tulpen niet. Want zoals de naam al zegt, deze bollen verwilderen in je tuin. En als je geluk hebt worden het er steeds meer! Zelf laat ik de tulpen met grote bloemen ook in de grond zitten. De ene soort kan daar beter tegen dan de andere. Maar het merendeel komt het jaar daarna weer in bloei.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat je na de bloei het oude blad niet te snel mag weghalen. Het is niet altijd mooi, vergelend en verdorrend blad, maar het zorgt er voor dat de bol voedingstoffen kan opslaan voor het volgende jaar.
Dus wanneer je krokussen en sneeuwklokjes in het gras plant, dan maai je dat stukje gras pas wanneer het blad van de bollen is afgestorven. Na een of twee keer maaien valt het daarna niet meer op.
In de borders valt het oude blad van bollen minder op, omdat daar de vaste planten en heesters die in blad komen over het blad van de bollen heen groeien. Eventueel kan je het blad van narcissen in elkaar draaien of vlechten en onder het blad van de andere planten stoppen.
Bollen plant je in de herfst of het begin van de winter. Dat doe je omdat ze dan in de grond vast wortels maken en beginnen te groeien. Ben je wat later, zoals ik:) dan zie je dat de bollen die je gekocht had in het netje al uitlopen. Dat geeft niet. De meeste soorten kunnen er tegen om een tijdje bewaard te worden. Wanneer het nog een periode niet vriest, dan groeien ze in de grond verder. En wanneer je ze nu in de grond plant en het gaat vriezen dan gaat dat ook goed.
Waar je op moet letten is dat een aantal soorten snel uitdrogen. Sneeuwklokjes bijvoorbeeld, die drogen boven de grond snel uit. Eigenlijk moet je die direct planten zodra ze verkrijgbaar zijn. Of je koopt 'sneeuwklokjes' in het groen, of te wel wanneer ze in blad staan, en plant ze in het voorjaar met blad en al.
Leveranciers zoals Hein Meeuwissen en Nijssen hebben op hun website staan welke bollen je direct moet planten.
Hoe planten?
Bollen kan je op verschillende manieren in je tuin planten. In groepen waarbij ze per soort heel dicht op elkaar geplant worden zoals van oudsher in de Keukenhof veel werd gedaan. Met een groot kleureffect. Of op een wat lossere natuurlijker manier.
Dat laatste heeft mijn voorkeur. En zo gebruik ik ze ook in mijn beplantingsplannen.
De grotere bollen zoals tulpen en narcissen plant je losjes tussen de vaste planten of grassen. Je kan dat doen door ze uit te strooien en ze te planten waar ze gevallen zijn. Of je je doet dat effect na door ze in een onregelmatig patroon te planten.
Je kan ook mengsels kopen, of zelf maken door verschillende bollen van te voren door elkaar heen te mengen. Deze mengsels plant je op dezelfde manier als de grotere bollen, maar dan met groepjes tegelijkertijd.
Hoe diep plant je bollen?
In principe plant je bollen 2 tot 3x zo diep als de dikte van de bol. Dus bij een bol van 3 cm is dat 6-9 cm. Het is niet erg wanneer je bollen iets dieper plant. Bijvoorbeeld wanneer je een mengsel hebt met verschillende maten. Dan houd je de grootse maat aan.
Bollen in potten
Bollen doen het ook goed in potten. En je kan ze mooi combineren met planten die in de winter hun blad houden.
Een paar mooi combinaties:
- Ipheion uniflorum (Oude wijfjes) met het frisgroene blad van Carex oshimensis 'Everillo' of 'Evergreen' of Gaultheria procumbens (Bergthee)
- Rode, roze of paarse tulpen met donkerbladige purperklokje Heuchera 'Obsidian' of Heuchera 'Palace Purple'
- Narcis 'Thalia' met Heuchera, Carex of Campanula 'Addenda', Campanula poscharskyana
Mocht je graag nog meer willen weten over bollen? Over soorten, combinaties en hoe je ze toe kunt passen? Jacquelien van der Kloet heeft er een mooi boek over geschreven.
Kom je er zelf niet uit, en wil je graag advies over bollen in jouw tuin? Stuur me een mail dan help ik je met een plan voor jouw tuin!