Rozen en biodiversiteit

Rozen en biodiversiteit

Rozen en biodiversiteit

Rozen zijn fantastisch voor biodiversiteit in je tuin. Ze geven voedsel aan insecten, vogels en zoogdieren met hun bloemen en bottels. En de stekelige struiken geven schuil- en nestgelegenheid aan vogels.

Je kan kiezen voor botanische wilde rozen zoals de roze bloeiende Rosa rubiginosa (Egelantier) en Rosa canina (Hondsroos), of de Rosa pimpinellifolia die met zachtgele bloemen bloeit.

Deze rozen doen prima in de tuin als losse wilde struik, aan de rand van een vogelbosje of bijvoorbeeld in een gemengde haag. Ze bloeien eenmalig heel uitbundig en vormen daarna smakelijke bottels.

horiverde_rosa canina

Rosa cananina


hortiverde_Rosa rugosa-bottels

Rosa rugosa heeft bottels die vogels heerlijk vinden.


Wil je liever een gecultiveerde roos? Met meer kleur of een langere bloei? Ook dan is er keus genoeg. Alle rozen met die die niet geheel gevuld zijn (waar nog meeldraden te vinden zijn in de bloemen) zijn goed voor allerlei insecten.

Zelf heb ik bijvoorbeeld ‘Rugosa’,  ‘Lykefund ‘, Guirlande d’ Amour’ , ‘Buff Beauty’ en ‘Clair Matin’ in de tuin waar allerlei bijen en andere insecten op afkomen.

De winter (november-april)  is een mooi moment om rozen met kale wortels te kopen. Ze zijn goedkoper, maar ook iets kwetsbaarder dan rozen die in een pot gekweekt zijn. Maar meestal doen ze het prima. Je kan ze vaak online bestellen en dan worden ze goed verpakt per post naar je toegestuurd.

Zolang het niet vriest kan je ze in de tuin planten. Plant ze zo dat het oculatiepunt (de verdikking tussen de wortel en de takken) ongeveer 5 cm onder de grond zit.

hortiverde_Rosa Lykefund-bloemen

Rosa 'Lykefund', bloeit uitbundig in mei-juni

hortiverde_Rosa Lykefund  met bij

Rosa 'Lykefund' met een wilde bij