Tuinontwerp en de relatie tussen mens, natuur, omgeving en milieu

Tuinontwerp en de relatie tussen mens, natuur, omgeving en milieu

Je tuin veranderen, waar let je op?

Bij het inrichten van de tuin heb je met een aantal dingen te maken. Je wilt natuurlijk dat het past bij jouw idee van een fijne tuin en jouw manier van leven. Je hebt te maken met de omgeving en de kenmerken van de tuin. En de manier waarop je jouw tuin inricht en onderhoudt heeft invloed op de bodem, de planten en dieren in jouw tuin.

Je kunt nieuwe materialen kiezen die een kleine ecologische footprint hebben of materiaal hergebruiken. En ook bij het kopen van planten kan je bewust kiezen waar ze vandaan komen. Op welke manier ze gekweekt zijn.

bij de inrichting van een natuurrijke tuin houdt je rekening met de wensen voor jezelf, de natuur en het effect op het milieu en de omgeving. Op die manier ontwerpen is als een puzzel met wensen, uitgangspunten, veranderingen in de loop van seizoenen en tijd en het effect op jouw tuin en de omgeving.


Bij het maken van plannen voor je tuin maak je keuzes voor de onderstaande vier gebieden


hortiverde_mnmo

Mens: de tuin is er voor jou en de mensen om je heen.

Natuur: met de inrichting van je tuin draag je bij aan de biodiversiteit, biedt de tuin een thuis voor allerlei planten en dieren.

Milieu: rekening houden met de kenmerken van je tuin, zorgdragen voor een gezonde leefomgeving.

Omgeving: jouw tuin is onderdeel van een groter geheel, het stedelijk- of landelijke landschap er omheen.




hortiverde_tuin Dreumel 2022


Ontwerp een groene tuin vol leven

In de eerste plaats is de tuin er voor jou als mens en als je samenwoont natuurlijk ook voor je huisgenoten. Een fijne tuin waarin je je geborgen voelt, plezier maakt en kunt genieten van het buiten zijn.

Je kan de tuin zien als een handige plek voor allerlei praktische en functionele zaken als parkeerplaats, een plekje voor containers enzovoort. Maar je kan de tuin ook zien als een stukje groene ruimte of een verlenging van je huis. Het is ook fijn om ruimte om je huis te hebben, ruimte die je kunt inrichten op een manier die bij jou past.

Ga eens na wat jij fijn vindt in een tuin. Gaat dat om de dingen die je daar kan doen. Of zit het in datgene wat je ervaart vanuit huis, of wanneer je door de tuin loopt. Kook je graag met verse groente en kruiden uit de tuin. Willen de kinderen graag een plekje voor een schommel en een klimboom. Misschien heb je net als wij een nachtcamera om te ontdekken wie er 's nacht allemaal door je tuin loopt?


hortiverde-nachtcamera

laatst zagen we op de foto's van de nachtcamera een hermelijn of een wezel


Jouw wensen hoeven natuur niet uit te sluiten. In tegendeel, vaak gaat het juist heel goed samen. Je kan je tuin zo inrichten dat er ruimte is voor jou en voor allerlei verschillende planten en dieren.

Voor mij is een tuin ook een plaats waar je thuis de natuur ervaart. De zwaluwen die ieder jaar terug komen, mooie bloemen met vlinders of een egel die door de tuin zwerft, de geur van je tuin na een regenbui. En ook de minder leuke natuurelementen zoals een storm waardoor vorig jaar onze geliefde notenboom omver geblazen werd en de droogte van de afgelopen zomer.



hortiverde_anemone Honorine Jobert

Anemonen, spinnenwebben en de nieuwe Walnoot op de achtergrond

Nadat je bedacht hebt wat je belangrijk vindt voor de inrichting van de tuin, ga je daar in het ontwerp vorm aan geven. De grootte en de plek in je tuin bepalen. En ook de materialen en de beplanting kiezen. Het milieu in je tuin is van invloed op de indeling van je tuin. Denk bijvoorbeeld aan eigenschappen zoals grondsoort, zon/schaduw, hoogteverschillen en de hoeveelheid vocht in de bodem.

Je kiest planten die het van nature goed doen op de grondsoort, de hoeveelheid zon en vocht in jouw tuin. En afhankelijk of je op veen, zand- of kleigrond woont maak je andere keuzes voor bijvoorbeeld een vijver of een vlonder. Jouw acties hebben ook invloed op het milieu in je tuin en het milieu verder weg. In je tuin verandert de bodem en het bodemleven bijvoorbeeld wanneer je de grond verbetert met compost. En verder weg beïnvloed je het milieu met jouw keuzes voor materialen en beplanting. Kies je voor FSC gecertificeerd hout, materialen uit Nederland of Europa. Of ga je materialen opnieuw gebruiken? Biologisch gekweekte planten?


De omgeving van je tuin zal ook van invloed zijn op het ontwerp wat je maakt. Misschien woon je in een mooie omgeving en wil je dat ervaren in jouw tuin. Laat je de tuin en de omgeving in elkaar overlopen. Met zichtlijnen of een onopvallende tuingrens en zorg je ervoor dat jouw tuin toegankelijk is voor dieren uit de omgeving.

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat je de tuin juist wilt afsluiten voor de omgeving. Meer privacy, rust, geborgenheid, een eigen wereld.

In beide situaties heeft jouw tuin invloed op de omgeving. Met bomen, met het soort beplanting, het vasthouden of infiltreren van regenwater en het beperken van de hoeveelheid verharding heb je invloed op het klimaat en de biodiversiteit in jouw omgeving, Je tuin lijkt misschien maar een klein gebiedje. Zeker in vergelijking met sommige natuurgebieden of de stedelijke omgeving om jouw tuin. Maar alle tuinen bij elkaar vormen toch een groot oppervlak. Iedere tuin telt mee en is belangrijk in het grotere geheel.


Zo zie je dat alles met elkaar samenhangt en dat de keuzes voor jouw tuin er toe doen. 

Ben jij bezig met plannen voor je tuin? Kijk dan ook eens op deze manier naar je tuin.

Natuurlijk vind ik het leuk om je te helpen met het maken van een mooi plan voor je tuin, met een ontwerp, beplantingsplan of in een online workshop. In de nieuwe tuinontwerpcursus ga ik dieper in op het ontwerpen van een natuurrijke tuin met de keuzes voor mens-natuur-milieu en omgeving. Wil je daar iets meer van weten? kijk dan op de pagina van de tuinontwerpcursus.   


Ik wens je veel plezier met het ontwerpen van een prachtige groene tuin vol leven!


Frederike


hortiverde_herfsttuin