hortiverde_bloemen januari 2023-taupe

Nieuwsbrief 1 - 2023

de beste wensen voor een 

mooi nieuwjaar!

Tuin*Tijd 1 - 2023

In onze familie hebben we de gewoonte om geregeld bloemen uit de tuin in huis te zetten.  In de zomer mooie grote bossen bloemen of zoals nu een paar takjes in een klein vaasje. 

Ik had je ze graag laten ruiken. Want deze paar takjes geven mijn hele kamer een zoete bloemengeur. In de winter valt de geur buiten vaak niet zo op, maar neem eens een paar takje mee naar binnen in de warme kamer! 

Deze drie struiken geven de hele winter kleur aan onze tuin. En ze hebben alle drie hun eigen geur. De bloemen van de Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) geuren licht en fris, de Struikkamperfoelie (Lonicera purpusii 'Winter Beauty') is fris-zoet en de Sneeuwbal (Viburnum bodnantense 'Charles Lamont') heeft een wat zwaardere zoete geur.

                                               


Met deze winterbloemen wil ik je graag een heel goed 2023 wensen. Dat het een bloeiend, goed en gezond jaar mag worden!

Ik wil graag iedereen bedanken die gereageerd heeft op mijn vragen in de vorige nieuwsbrief. Daar ben ik echt heel blij mee. Het schrijven van nieuwsbrieven heb ik lang voor me uitgeschoven omdat het eenrichtingsverkeer leek. Maar een gesprek, of een briefwisseling, daar hou ik wel van! Schroom dus vooral niet om te reageren en om onderwerpen voor te stellen voor deze Tuin*tijd nieuwsbrief. 

In deze eerste brief van 2023 wil ik graag verder in gaan op leuke winterplanten, het kiezen van planten en kan je een overzicht downloaden van kwekers met biologisch gekweekte planten.                                                                               

                                

Nog wat voorbeelden voor een leuke wintertuin. 

Andere leuke planten voor een (licht) geurend winteraccent zijn bijvoorbeeld Vleesbes (Sarcococca), Sneeuwklokjes (Galanthus), Narcis, Cyclaam (Cyclamen coum), Toverhazelaar (Hamamelis) en Muurbloem (Erysimum). De wintergroene Sneeuwbal Viburnum tinus staat in volle bloei, een mooi contrast met de rustige grijsgroene kussens van Hebe (Hebe puinguifolia). 

In de tuin komen de bloemen van allerlei kerstrozen ook al boven de grond zoals Helleborus orientalis, Helleborus argutifolius en Helleborus foetidus. Dat zijn ook hele dankbare planten voor een wintertuin. Combineer ze eens met wintergroene grasjes (Carex of Luzula), varens (Polypodium, Asplenium of Polystichum) en het blad van lang groenblijvende vaste planten zoals Longkruid (Pulmonaria), Ooievaarsbek (Geranium x cantabrigiense, Geranium macrorrhizum, Geranium renardii, of Geranium endressi), Elvenbloem (Epimedium), Purperklokje (Heuchera).

 

Bij ons ons staat de Hamamelis intermedia 'Pallida' al in bloei. Heel mooi met geurende gele lintbloemen. Al deze soorten zijn sterke planten die het op vrijwel alle grondsoorten doen. 


hortiverde_toverhazelaar
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
hortiverde_wintergroene vast eplanten
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
hortiverde_januari cyclaam
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Planten kiezen

 

In de vorige nieuwsbrief vroeg ik naar de grootste problemen met het kiezen van planten voor je tuin. Een keuze maken was een van de antwoorden. En ook 'waar vind ik biologisch gekweekte planten'. 

Beide vragen snap ik goed. De keuze is enorm en daarnaast wil je graag planten kiezen die het bij jou in de tuin goed gaan doen. En wanneer je dan gekozen hebt, waar kan je dan verantwoord gekweekte planten kopen?


                                         

                                                  

Hoe kies je planten voor je tuin?


Bij het kiezen van planten gaat het erom of planten passen bij jouw wensen voor de inrichting van de tuin én bij de locatie in de tuin. Het is daarom handig om dat eerst op een rij te zetten. Dan valt een groot deel van de planten al af en kan je gericht gaan zoeken. 

Dat klinkt logisch en eenvoudig, maar hoe vaak doe je een impuls aankoop in een tuincentrum omdat de planten er daar op dat moment zo mooi uitzien? Met als gevolg dat de planten het in jouw tuin het soms toch niet zo goed doen, of dat je allemaal planten hebt die in hetzelfde seizoen mooi zijn?


Wanneer je een stukje tuin (opnieuw) wilt inrichten waar let je dan op?

Wat voor stuk tuin is het? Bijvoorbeeld Is het een border, bos, bosrand, water, wadi, bloemrijk grasland, een haag, planten langs een schutting, boomgaard of moestuin?

- Blijft er iets staan, of is het geheel nieuw?- Welke sfeer wil je hier? - Heeft deze plek een functie? Kunnen planten die functie versterken?

- Wat wil je hier in de verschillende seizoenen zien en ervaren?

- Wat voor planten zie je voor je, hoe hoog worden ze,  zijn ze massief/transparant, welke kleur, bessen, wintergroen, eetbaar, voor insecten-vogels?

- Wil je veel verschillende soorten of juist niet.

- Kan je hier verschillende lagen toepassen? Bijvoorbeeld bodembedekkers van vaste planten , grassen en bollen met enkele lage heesters en een mooie solitaire grote heester of kleine boom? Of een gazon met voorjaarsbollen, een stukje bloemenweide en een boom? Of zoals in een voedselbos een boom met daaronder heesters en een kruidenlaag van vaste planten, eenjarigen en bollen?


Zoek ook eens uit wat de eigenschappen zijn:

- Hoeveel zonuren krijgt dit deel van de tuin? (De gehele dag zon, halve dag zon, schaduw)

- Staan er bomen of heesters die gefilterde schaduw geven (halfschaduw)

- De bodemvochtigheid: droog, lichtvochtig of altijd vochtig.

- Grondsoort: zand, leem of klei, veen, bosgrond, gemengde tuingrond (in stedelijk gebied/tuinen waar veel aan de grond gedaan is of waar tijdens de bouw van het huis tuinaarde is opgebracht)

- Wind, beschut, zeewind?

                           


Er zijn een aantal websites van kwekers die je kunnen helpen om planten te kiezen. Zij hebben een keuzemenu waarin je o.a. standplaats, soort plant en de bloeikleur kunt aangeven. Voor vaste planten kan je bijvoorbeeld eens kijken op de website van bij Lageschaar (www.lageschaar.nl),  de Hessenhof  (www.hessenhof.nl) en 

Voor heesters en bomen zijn de sites van Ebben (www.ebben.nl/nl/treeebb/), van den Berk (www.vdberk.nl/bomen)

Op een verschillende sites kan je terecht voor allerlei planten, bijvoorbeeld: bij de Cruijdt Hoeck (www.cruydthoeck.nl voor zaden-zadenmengsels, vaste planten, bomen en heesters), Esveld (www.esveld.nl ook heesters en bomen),  plantenencyclopedie Appeltern (www.appeltern.nl), planta (www.planta.nl)

Waar vind ik biologisch gekweekte planten?


Veel kwekers werken milieuvriendelijk met zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen. Maar lang niet alle bedrijver hebben een biologisch keurmerk (Skal certificering). Vaak is dat vanwege de kosten en de ingewikkelde procedure. 

Op de pdf die je hieronder kunt downloaden staan Nederlandse bedrijven die aangeven dat je daar biologisch gekweekte planten kunt kopen. Dit is een momentopname, dus weet jij nog een bedrijf wat er niet op staat, dan hoor ik het graag.

hortiverde_wilgentakkenril
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
hortiverde_lampenpoetsersgras
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Een vervolgvraag, zou je mij willen helpen?

Als planten liefhebber en ‘groen’ mens is voor mij een tuin niet compleet zonder planten. De planten maken de tuin. Maar ik weet dat voor veel mensen het kiezen van planten best lastig is. Zoals ik in de vorige nieuwsbrief heb aangegeven wil ik graag voorbeeld beplantingsplannen gaan maken waarmee het inrichten van een mooie tuin wat eenvoudiger wordt. Ik ben heel dankbaar dat jullie daar antwoord op hebben gegeven!

Maar ja, jullie antwoorden roepen ook weer vragen op...

Je zou mij een groot plezier doen wanneer je deze vragen zou willen beantwoorden:

  • Voor wat voor sfeer zou je een voorbeeld beplantingsplan willen?
  • Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het stukje tuin waar je een voorbeeld beplantingsplan voor zou willen zien?


  • En een derde vraag... Over welk onderwerp zou je wel eens een nieuwsbrief willen ontvangen?


Ik ben heel benieuwd naar je antwoord!


De hartelijke groeten,


Frederike