hortiverde_herfstblad


Nieuwsbrief

december 2022

Hortiverde_Magazine Tuintijd !

Nieuwsbrief december 2022

Het zal de tijd van het jaar zijn, maar ik ben wat aan het terugblikken en aan het vooruitkijken naar het komende jaar. Heb jij ook het gevoel dat het afgelopen jaar voorbij gevlogen is? Was het een mooi tuinjaar voor jou?                                                                                      


Een korte terugblik

Zelf heb ik dit afgelopen jaar geprobeerd iets relaxter bezig te zijn dan in het hectische jaar van 2021. Ik heb genoten van onze eigen tuin en van het maken van allerlei mooie plannen voor andermans tuinen en openbaar groen.

Een aantal plannen die zijn gerealiseerd heb ik bezocht. Allemaal heel verschillend, maar wel met de focus op groen, natuur en mooie beplanting. Ik geniet altijd wanneer ik door ‘mijn’ eigen ontwerp of beplantingsplan loop. Zien hoe het geworden is, en hoe iedereen geniet van de mooie tuin.

Hieronder zie een paar foto's. De eerste is een mooie gezamenlijke bloementuin in Leiden. Ik mocht het beplantingsplan maken voor dit ontwerp van Evelien de Mey, De tweede is het buitenterrein van de Bonobo's in de Ouwehands Dierenpark. Samen met van de Bijl & Heierman heb ik voor hen een eetbaar landschap ontworpen met allemaal eetbare planten. Deels  exotisch (maar wel winterhard) deels inheems en heel kruidenrijk. De derde is een tuin bij een mooie boerderij in IJhorst. Stap voor stap wordt nu de tuin aangelegd. Een heerlijke landelijke tuin met een prachtige overgang naar het natuurgebied langs de Reest.   

                                                  


Aankondiging

Niet iedereen wil, of kan een plan laten maken én het is heel leuk om zelf je tuin ideeën in een ontwerp te zetten. Daarom ben ik dit jaar met de online tuinontwerpcursus voor natuurrijke tuinen gestart. Met wat vallen en opstaan, omdat het voor mij een hele nieuwe manier van kennis delen is…

Maar nu is er dan toch een uitgebreide cursus waar ik mooie reacties op krijg. 

In deze nieuwsbrief wil ik graag de online tuinontwerp workshops aankondigen. Wanneer je jouw tuinplannen in het komende jaar graag een boost wil geven, dan ben je van harte welkom om mee te doen met 4 online workshops. Dan doorlopen we gezamenlijk in 4 avonden de ontwerpcursus en ga je van droomplan naar een uitgewerkt ontwerp voor je tuin. Wil je hier meer over weten, of je vast inschrijven op de wachtlijst? Kijk dan verder op deze pagina.

hortiverde_boerhaavelaan 2022
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
hortiverde_bonobo buitenverblijf
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
Hhortiverde_tuin IJhorst 2022
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Je kan nu nog bollen planten!

Tijdens het zoeken naar de foto’s voor deze nieuwsbrief kwam ik ook een foto tegen van een doos Boshyacint bollen. Deze heb ik vorig jaar in december geplant in het bosje in onze tuin. Je kent vast de plaatjes van een bos vol met blauwe bloemen. Dat is natuurlijk mijn stille wens. Maar ik heb in park Brakkenstein in Nijmegen ook gezien hoe mooi wat los gestrooide hyacinten kunnen zijn. Dit jaar begon het daar wat op te lijken. Het leuke van deze bollen is dat je ze in de grond laat zitten en dat ze zich vermeerderen. Ik ben heel benieuwd naar volgend jaar!

Kwekers houden nu uitverkoop om hun laatste bollen te verkopen. Of misschien heb je nog bollen liggen? Het is zeker nog niet te laat om ze in de tuin te planten. Zolang de grond niet bevroren is kan je nog prima bollen in de grond zetten.

Bij bollenkwekers zoals de Warande in Vorden zijn bollen in de aanbieding en ook bij Meeuwissen in Voorhout of Nijssentuin in Heemstede kan je nog prachtige bollen kopen. Ze verkopen allerlei soorten bollen die je kunt laten verwilderen. Die laat je gewoon in de grond zitten. Ik zag dat ook de Cruydt Hoeck de bollen in de aanbieding heeft.

hortiverde_boshyacintenbollen_2021
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
hortiverde_boshyacint in Brakkenstein
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Dan mijn vraag, zou je mij willen helpen?

Als planten liefhebber en ‘groen’ mens is voor mij een tuin niet compleet zonder planten. De planten maken de tuin. Maar ik weet dat voor veel mensen het kiezen van planten best lastig is. Daarom wil ik graag voorbeeld beplantingsplannen gaan maken waarmee het inrichten van een mooie tuin wat eenvoudiger wordt.

Je zou mij een groot plezier doen wanneer je twee vragen zou willen beantwoorden:

  • Wat zijn de twee grootste problemen met het kiezen van nieuwe planten voor je tuin?
  • Waar zou jij wel een beplantingsplan voor willen?


Ik ben heel benieuwd naar je antwoord!


De hartelijke groeten,


Frederike