hortiverde_tuin Zindering Tiel

Nieuwsbrief 2- 2023

Voorjaar!

Tuin*Tijd 2- 2023

Genieten van de zon, alles weer zien groeien en met je handen in de aarde.
Heb jij ook zo'n zin in de zomer en het voorjaar?
De foto hierboven is van de Vlindertuin de Zindering in Tiel. Een prachtige openbare tuin ontworpen door Edwin Barendrecht en onderhouden door een team van vrijwilligers. Met veel sterke vaste planten en grassen die goed zijn voor biodiversiteit. Hij maakt heel veel prachtige foto's die hij deelt op Instagram. Ik kwam Edwin laatst tegen in de tuin in Appeltern waar ik aan het werk was in de Wilde Weelde tuin. Met fotocamera om het voorjaar vast te leggen. De Vlindertuin Tiel heeft een hele mooie website inclusief beplantingsplan en veel foto's.

                                               


Heb jij de film ‘Onder het maaiveld’ al gezien?  Het schijnt een echte aanrader te zijn om te gaan bekijken.  

De film heb ik nog niet gezien, maar in de  afgelopen maand ben ik wel naar het symposium ‘de bodem leeft’ van de Wilde Weelde geweest. Met o.a. lezingen over de bodem en bodemleven van Anne Marie van Dam en Marc Siepman. Héél interessant en leerzaam om te zien hoe alles met elkaar samenhangt. Hoe planten, schimmels en bacteriën samenleven – samenwerken. Hoe schimmels, wormen en allerlei andere bodemdieren de bodem luchtig en voedzaam maken. Het bodemleven zorgt ervoor dat planten voedingsstoffen op kunnen nemen. En ze zijn zelf ook voedsel voor allerlei dieren, staan in de basis van de voedselpiramide.

Op dit moment is de bodem een belangrijk thema. Het effect van teveel stikstof en droogte + hevige regenbuien heeft (in)direct negatieve invloed op ons allemaal. De komende week gaan we stemmen op de mensen die dit linksom of rechtsom mogen oplossen in de Provincie en bij het Waterschap. Maar wat kunnen we zelf doen?

Op kleine schaal kunnen we in onze eigen tuin zorgen voor een gezonde bodem. En alle tuinen bij elkaar zijn een groot oppervlak. Wat tijdens de bodemdag vooral veel terug kwam is het belang van humus en regenwormen. Wat voor grond je ook hebt in je tuin, compost en bladaarde strooien en het laten liggen van plantenresten is goed voor je tuin. Hiermee voed je de tuin op een natuurlijke manier. En de humus werkt ook als een spons en maakt kleigronden luchtiger. In natte periodes neemt het water op en in droge periodes geeft het water af. Regenwormen die de plantenresten opeten brengen met hun gangen lucht (zuurstof) in de grond.
Een dichte bodem of een humusarme bodem kan je dus verbeteren door een laag compost te strooien. Je hoeft het niet onder te spitten, het bodemleven trekt dit de grond in. Wel kan je verdichte grond eerst losmaken voordat je de compost eroverheen strooit. Wanneer je in jouw tuin weinig regenwormen vindt, dan kan je die (online) kopen en uitstrooien in je tuin.

Wil je hier meer over lezen? In de Huddle van Horti Verde ben ik een kennisbank aan het maken over tuinen en alles wat daar bij komt kijken. Je kan hier een gratis account aanmaken. Bij het kopje Bodem vind je meer informatie.
                                                                               

                                

Op dit moment ben ik in Huddle allerlei kennis aan het verzamelen. Over de inrichting van natuurrijke tuinen met planten (o.a. een lijst met sterke vaste planten die ik veel gebruik), voorbeelden voor water in de tuin, materialen en ontwerp. Zoals ik hierboven al schreef kan je hier met een gratis account gebruik van maken. Via 'login' op deze website kom je op de pagina. Ik vind het leuk wanneer je een kijkje komt nemen. Stel gerust een vraag als er een onderwerp niet bij staat waar je wel graag iets over wilt weten!


Vanuit mijn werkkamer zie ik de knoppen in de Krent steeds groter worden. De narcissen bloeien en ook de Akebia laat voorzichtig de eerst bloemen zien. En het sneeuwt…. De winter laat nog even van zich horen.

Dat is goed wanneer je nu nog bomen wilt planten of struiken met kale wortels. Dat kan ongeveer van oktober tot april, wanneer de planten in rust zijn. Zodra het warmer wordt dan komt de sapstroom weer op gang, de bladeren beginnen uit te lopen. Dan is het beter om planten in pot te kopen of te wachten tot het volgende najaar.
Struiken met kale wortels zijn planten die niet in pot gekweekt worden. Ze worden gerooid uit de  volle grond op de kwekerij. De grond wordt van de wortels gespoten, of er af geklopt. Je koopt ze dus als wortelgoed, zonder kluit: bosplantsoen, haagplantsoen of en rozen. Ze zijn meestal goedkoper dan planten met kluit. Zorg er wel voor dat de wortels niet te veel uitdrogen en bescherm ze tegen wind. Je kan ze afdekken tijdens transport en (tijdelijk) inkuilen op een plekje in je tuin wanneer je ze niet direct op de juiste plek gaat planten.

Zelf kijk ik uit naar lekker warm weer. Onze houten stoelen die in de zomer onder de appelboom staan, hebben nu een beschut plekje in de tuin. Even uit de wind in de zon… Laat de zomer maar komen!


De hartelijke groeten,

Frederike van Mierlo


hortiverde_gele Krokus
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
hortiverde_tuin Dreumel 2022
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.