hortiverde_tuin Amersfoort 2

Stap 1: Tuinwensen

Wat zijn de dromen en ideeën voor jouw tuin?

Met een beetje hulp ?  
Samen helderheid brengen in je tuinwensen en tuinmogelijkheden.

Direct praktisch aan de slag,

of eerst nadenken over sfeer, wensen en 'out of the box' dromen?

Ga je voor de ad hoc oplossingen, of voor een totaalvisie?

Voor een nieuwe inrichting kan je natuurlijk direct heel praktisch gaan kijken wat nu in jouw tuin nodig is. Nieuwe beplanting in een lelijke bestaande border, een vervallen schutting vervangen, een boom planten tegen inkijk van de buren, of een nieuw terras maken met modernere tegels. Dat zijn hele concrete oplossingen voor problemen waar je nu misschien tegen aan loopt. 

Met ad hoc oplossingen loop je echter het risico dat het resultaat in jouw tuin een ratjetoe van allerlei oplossingen en ideeën is. Dat kan heel relaxed, charmant en gezellig zijn. Maar ik vermoed dat jij een ander beeld voor ogen hebt.


Om een helder beeld te krijgen van wat je verwacht van de tuin, kan je ook eerst je wensen en ideeën op een rij te zetten. Samen met een inventarisatie van de eigenschappen en problemen van je tuin geeft dat een duidelijk uitgangspunt voor een mooie inrichting

Ik stel daarom voor om eerst te gaan kijken wat je wensen voor de tuin op de lange termijn zijn. Vervolgens ga je bedenken hoe en waar je dat in jouw tuin een plek kunt geven. Op die manier creëer je voor jezelf een basisplan. Bij iedere aanpassing van je tuin kan je vervolgens teruggrijpen naar dit plan en rekening houden met het gewenste eindresultaat. Daarmee zorg je voor eenheid en samenhang in de inrichting van je tuin.

Wat zijn jouw wensen?

Misschien heb je al een heel plan in je hoofd en wil je alleen weten hoe je dit goed op papier zet? Of heb je wel ideeën, maar ben je nog wat aan het zoeken?

In beide gevallenis is het prettig om een overzicht te hebben van je wensen en van de uitgangspunten. Daarna kan je bij het maken van het ontwerp gericht kijken hoe je dit vorm gaat geven in je tuin.

Wat zijn jouw wensen en uitgangspunten voor jezelf, voor de natuur in jouw tuin,  de invloed van jouw tuin op de omgeving en de invloed van de omgeving op jouw tuin?

hortiverde_roodborstje

Maak een overzicht

 • Maak een verlanglijst van je wensen. Wat zijn jouw wensen en dromen voor in jouw tuin? Wat wil je graag zien, doen en meemaken. Waar wordt je echt heel blij van?
 • Je kan de checklist in de bijlage gebruiken.
 • Wanneer je samen met iemand anders tuiniert, was heeft die voor wensen? Maak ieder voor zich een wensenlijst. Er zullen dingen zijn die iedereen graag wil. Er zijn vast ook wensen waar maar een persoon voor kiest. En misschien zijn er ook ideeën waarvan het nu lijkt of het niet samen gaat, of dat ze niet lijken te passen in je tuin. Daar hoef je nu nog niet over te beslissen. Bij het schetsen gaan we kijken hoe/of alles in het plan past.
 • Maak een prioriteiten lijst van de wensen met drie kolommen.
  • Kolom1: dit is essentieel, dit moet echt gebeuren.
  • Kolom 2L dit wil je heel erg graag, deze wens is belangrijk voor jou.
  • Kolom 3: dit is wel een wens, maar niet zo belangrijk.
hortiverde_moodboard maken

Maak een moodboard

  Maak een moodboard van alles wat je mooi vindt.

  Verzamel foto's van tuinen en plattegronden van tuinen die je mooi vindt, de plaatjes uit tijdschriften, Boeken, Pinterest en Instagram. Wanneer je ze bij elkaar zet dan geeft dat ook een duidelijk beeld van welke stijl je mooi vind. Welke kant het op moet gaan. Je kan ze uitprinten, uitknippen en opplakken. Op papier, of digitaal in bijvoorbeeld het gratis programma Canva.

  Bijvoorbeeld van beplanting, sfeer, terras, bestrating en andere materialen. Dan wordt het nog duidelijker in welke richting je je het zoekt. Ook dit kan je natuurlijk ieder voor zich doen en daarna met elkaar vergelijken.


  Je kan ook een moodboard maken van alles wat je juist niet mooi vindt. Dat klinkt misschien gek, maar door te zien wat je niet wil, wordt duidelijk wat je wel graag in je tuin ziet.

Hoe kom je er nou achter wat je mooi vindt? 

Door te gaan kijken! Ga inspiratie opdoen door tuinen te bezoeken, googel op Pinterest of Instagram, bekijk tuintijdschriften en boeken.

 • Op Pinterest en Instagram kan je hobbytuiniers, fotograven en ontwerpers volgen die foto's delen van mooie tuinen. Maak op Pinterest een verzamelbord aan met inspirerende foto's van tuinen, planten, materialen, inrichting.
 • In de bibliotheek kan je allerlei tuinboeken lenen en tuintijdschriften lezen.
 • In Nederland en België heb je particuliere tuinen en modeltuinen die je kan bezoeken. Vaak hebben ze ook een website waar je allerlei mooie foto's kan vinden. Een tuin bezoeken heeft als grote voordeel dat je ook ruikt en voelt wat een tuin met je doet. Je ervaart het toch heel anders wanneer je ergens doorheen wandelt, dan wanneer je een foto bekijkt. Je kan misschien ook makkelijker een voorstelling maken van hoe iets bij jou in de tuin eruit zou kunnen zien, wanneer je het met eigen ogen bekijkt. Google bijvoorbeeld op: bezoek mijn tuin, tuinenstichting, heemtuinen, en arboretum
 • Of kijk eens op de website van een ontwerper of hovenier die tuinen maakt waar jij blij van wordt.
 • Ga ook eens in tuinen de buurt kijken welke planten het goed doen. Of hoe zij aansluiten op de straat, de buurt of het landschap en de natuur in de omgeving. Vaak hebben deze tuinen dezelfde grond als die van jou. Stel vragen over hoe zij iets aangepakt hebben. Mensen vinden het meestal leuk om erover te vertellen. Je hoeft het niet te kopiëren, maar het geeft wel een beeld.

Lees verder voor tips en advies

hortiverde_tuin Dreumel 2022

Terug naar de beginpagina


Zelf je tuin ontwerpen

In zes stappen naar een ontwerp voor je eigen tuin

hortiverde_tuin Boskoop

Stap 2
Jouw tuin

Bepaal de kenmerken van de tuin.
Hortiverde_schets

Stap 3
Plattegrond

Hoe teken je een plattegrond, waar vind je online informatie over kadastrale grenzen.

hortiverde_schetsen

Stap 4
Ontwerpen

Tips en advies voor het maken van een ontwerp.

hortiverde_parkvilla_Eindhoven

Stap 5
Materiaal en beplanting

De materialen en beplanting die je kiest bepalen sfeer en de hoeveelheid onderhoud.
hortiverde_uitvoering

Stap 6
Uitvoering

Hoe ga je jouw droomtuin realiseren?

Persoonlijk advies?

Wil je graag zelf je tuin inrichten, met persoonlijk advies voor hoe je jouw tuin optimaal inricht? Neem dan contact op voor een advies gesprek of de schetsservice.