Welke planten kunnen Buxus vervangen?

Welke planten kunnen Buxus vervangen?

Buxusmot, schimmels?

Is het geen schimmel, dan wel een rups die er voor zorgt dat er alleen een dorre takkenbos over is van onze Buxus. De rupsen van de Buxusmot hebben in ons dorp vrijwel alle Buxusstruiken kaal gevreten. Bij mij in de tuin zitten er nog een paar blaadjes aan. De rest van planten is kaal.

Wat ga je ermee doen? Weg halen, vervangen door iets anders. Bestrijden? Net als in veel andere tuinen geven de wintergroene bollen en haagjes vorm en structuur aan de tuin. Zeker in de winter. Eigenlijk wil je ze niet missen!


Wat zijn de opties?

  • Hopen dat ze weer uitlopen?
  • De rupsen bestrijden, of toch niet?
  • Nieuwe Buxus planten, of toch iets anders?

De kans bestaat zeker dat de Buxus weer uitloopt. De Buxusmot is echter nog niet verdwenen. De rupsen zullen de nieuwe blaadjes enthousiast verwelkomen als lekker voedsel. Snel weer een wintergroene struik zal het dus niet worden.

Je kan de rupsen met een flinke waterstraal uit de haag spuiten, of handmatig er uit halen. De rupsen moet je daarna naar een plek brengen waar ze geen kwaad kunnen. Maar dit moet je regelmatig doen en volhouden.

Gif spuiten zou ik niet doen, want gif tegen rupsen is óók gif voor vogels. De mezen geven de vergiftigde rupsen aan hun jongen. En die gaan daaraan dood. Niet doen dus!  Ook niet wanneer het tuincentrum of de Buxuskweker zegt dat het geen kwaad kan.

Het alternatief is het spuiten van nemathoden of het ophangen van feromoonvallen.

Nemathoden zijn een soort wormpjes. Deze wormpjes meng je door water en spuit je op de struik. Vervolgens gaan ze op zoek naar de rupsen. Eenmaal in de rups zorgen ze ervoor dat deze dood gaat en niet uitgroeit tot een Buxusmot. Zelf heb ik daar nog geen ervaring mee. Maar ik weet dat het met bijvoorbeeld de larven van Taxuskevers werkt. Andere dieren hebben geen last van de nemathoden in de rupsen.

Feromoonvallen lokken en vangen de mannelijke Buxusmotten. Daardoor kunnen ze niet meer voor nageslacht zorgen en vermindert het aantal rupsen.


Andere groenblijvende heesters.

De Buxusmot zal de komende jaren niet verdwijnen. Het beste advies wat ik kan geven is daarom toch om ze te vervangen door een andere groenblijvende struik.

Er zijn zeker meer wintergroene struiken met kleine bladeren die je als groenblijvende haag of bolvorm kunt gebruiken. Bijvoorbeeld:

Ilex crenata – Japanse hulst. Deze langzaam groeiende struik wordt vaak toegepast als alternatief voor Buxus. Ilex crenata heeft losse grond nodig. Heb je mooie tuinaarde, zandgrond of veen, dan is het een goed optie. Op kleigrond doet deze hulst het echter niet zo goed. Momenteel zijn er allerlei variëteiten op de markt zoals Ilex crenata ‘Green Hedge’ en Ilex crenata 'Dark Green'.

Lonicera nitida  – Struikkamperfoelie. Van deze sterke struik kan je een mooie groene haag of een bolvorm maken. De variëteit Lonicera nitida ‘Maigrun’ groeit compact en is ook heel geschikt voor blokhagen. Een goede optie voor heel veel tuinen.

Euonymus japonicus – Japanse Kardinaalsmuts. Deze struiken groeien compact en zijn goed in vorm te snoeien. Bijvoorbeeld Euonymus japonicus ‘Microphyllus' of Euonymus japonicus ‘Green Spire’.

Osmanthus burkwoodii, Schijnhulst. Hiermee kan je prachtige wintergroene wolken van maken.

Hebe -  Struikveronica. Bijvoorbeeld Hebe puinguifolia met grijs blad,  of Hebe buxifolia met glimmend groen blad. Voor een beschutte plek.


hortiverde_tuin Dreumel_Lonicera nitida haag

Haag van Lonicera nitida